Bağışıklık sisteminin güçlenmesine takviye oluyor. Kas ve kemikleri güçlendiriyor. Kalp ve damar sıhhatini destekliyor. Kansere yakalanma riskini düşürüyor. Sağlıklı kiloyu müdafaaya yardımcı oluyor. Daha enerjik ve memnun olmamızı sağlıyor… Hiç elbet sağlıklı bir hayatın yolu spor yapmaktan geçiyor. Lakin gerçek ve nizamlı uygulandığı takdirde! Çünkü bilinçsize yapılan spor yarar sağlamadığı üzere pek çok kıymetli sıhhat sorununu de beraberinde getirebiliyor.
Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Betül Toygar, bilhassa spora yeni başlayan şahısların kimi bahislerde çok dikkatli olmaları gerektiğine işaret ederek, “Bilinçsizce yapılan sporlar yarar yerine ziyan verebiliyor. Örneğin kas kramplarından burkulmalara, menisküs yırtıklarından bağ kopmalarına, kemik kırıklarından bel ve boyun fıtığına kadar geniş yelpazede meselelere neden olabiliyor. Sakatlıkların önüne geçmek için spora başlamak isteyen şahısların dikkat etmeleri gereken en kıymetli nokta ise öncelikle sıhhat denetiminden geçmek ve spora uygun durumda olduklarından emin olmaktır” diyor. Fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Betül Toygar, spora yeni başladığınızda sağlığınızdan olmamanız için kaçınmanız gereken 8 değerli yanılgıyı anlattı; değerli teklifler ve ihtarlarda bulundu.
Sağlık denetimini ihmal etmek!
Herhangi bir idman programı ya da nizamlı olarak devam edeceğiniz bir spor aktivitesine başlamadan evvel sıhhat denetiminden geçmeniz ve bedeninizin spora uygun olup olmadığından emin olmanız son derece kıymetli. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Betül Toygar, “Özellikle kalp ve damar, tansiyon ile önemli obezite hastalarının yanı sıra omurga ve eklem sorunları yaşamış olan bireyler katiyetle hekim onayı almadan spora başlamamalılar. Aksi halde ani tansiyon yükselmesi, kalp krizi, omurga problemlerinin tetiklenmesi yahut spora bağlı kas eklem rahatsızlıkları yaşanabiliyor” diyor.
Egzersiz programını kendi kendine belirlemek!
Daha evvel spor tecrübeniz yoksa ya da uzun müddettir hareketsiz bir hayat sürüyorsanız, antrenman programının seçimini ve planlamasını kesinlikle bir spor hocasıyla birlikte yapın. Beden yapınız ile idman kapasitenize nazaran ayarlanmış olan, yani ‘size özel’ bir idman programı bedeninize çok yüklenmenizi, münasebetiyle spor yaralanmaları yahut kardiyak sıkıntıların oluşumunu önleyecektir.
Isınma antrenmanlarını atlamak!
Her spor aktivitesine yahut antrenman programına başlamadan evvel en az 15 dakika ısınma antrenmanları yapmak kasların ve tendonların spora hazır duruma gelmelerinde büyük değer taşıyor. Çünkü ısınmadan yapılan idman sonrasında kas ile tendon yaralanmaları, eklemlerde burkulma ve zedelenmeler üzere problemlerin oluşma riski çok yükseliyor.
Egzersizlerde hırs yapmak!
Kısa müddette fit bir bedene kavuşmak ya da kilo vermek hedefiyle idmanların sayısı ile sıklığını abartmak ve zorluk derecelerinde süratle artış yapmak, sakatlığa neden olabiliyor. “Başlangıçta en az üç ay müddetle haftada üç idmandan fazla yapılması hakikat değildir” ihtarında bulunan Dr. Betül Toygar, sözlerine şöyle devam ediyor: “Egzersizlerin sayısı giderek artırılabilir; haftada dört, en fazla beş güne çıkarılabilir. Lakin her gün spor yapılması gerçek değildir. Bedenimizdeki kaslarımıza spor sonrası toparlanmaları, yorgunluklarını atıp tekrar antrenmana hazır hale gelmeleri için müddet tanımalıyız. Bu nedenle ortalarda kesinlikle dinlenme günleri olması gerekiyor. En ideali, idmanları gün çok yapmak ve haftada dört günü aşmamaktır”
Esneme için vakit ayırmamak!
Egzersizleri tamamladıktan çabucak sonra esneme hareketlerini yapmayı ihmal etmeyin. Artmış olan vücut ısınızı esneme hareketleriyle yavaşça soğutarak, kalp atışlarınızın ve nefes sıklığınızın yavaş yavaş düşmesini, kan basıncınızın olağana dönmesini sağlayın. Bunun için her idman bitiminde 10 dakikanızı esneme hareketlerine ayırın.
Bir haftadan fazla orta vermek!
Egzersiz programlarına bir haftadan fazla orta vermek aldığımız yolu başa döndürüyor. Münasebetiyle rastgele bir nedenle üç defa üst üste idmana gidemezseniz, katiyen kaldığınız yerden devam edemezsiniz. İdmanların tekrar sayılarını ve ağırlıklarınızı azaltarak birkaç hafta geriden başlamanız daha sağlıklı olacaktır.
Her spor tipinde birebir ayakkabıyı kullanmak!
Aynı spor ayakkabısıyla her sporu yapmaya çalışmak burkulma düşme kas krampları ve tendon zedelenmeleri üzere değerli problemlere yol açabiliyor. Bu nedenle beden sıhhatiniz için seçtiğiniz spora uygun giysi ve ayakkabı kullanmaya itina gösterin. Örneğin tenis için öbür, koşu için öteki, salon sporları için daha öteki cinste ayakkabı kullanılıyor. Dr. Betül Toygar, yaptığınız spora uygun ayakkabıyı kesinlikle uzmanına sorarak seçmeniz gerektiğine dikkat çekerek, “Evde yaptığınız idmanlarda de yeniden spor ayakkabısı giymeniz, dizinize ve ayak bileğinize binen yükü eşit dağıtmada, dengeyi müdafaada ve kaymaları önlemede büyük kıymet taşıyor” diye konuşuyor.
İnternette yer alan idmanları denemek!
Daha evvel spor tecrübeniz yoksa internetten gördüğünüz antrenmanları yapmaktan kaçının. Çünkü hareketi gerçek açıda yapabilmek, nefesi gerçek ayarlayabilmek ve kas üzerinde istenen etkiyi oluşturabilmek, bilgi ve tecrübe gerektiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Betül Toygar, “Ekranda gördüğünüz hareketleri uygulamaya kaktığınızda açınızı ve duruşunuzu hakikat ayarlayamazsanız, bel ile boyun fıtıkları tetikleniyor ve diz, omuz yahut kalça eklemlerinde zedelenmeler oluşabiliyor. Bu nedenle fizik tedavi uzmanı tarafından önerilen ve fizyoterapistlerin birebir gösterdikleri idmanlar dışında konutta spor yaparken çok dikkatli olmalı, rastgele bir hareketi yaparken ağrı oluşuyorsa çabucak durmalısınız” ihtarında bulunuyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı